PARKINSON BOX

Waarom is een bokstraining goed voor Parkinson patiënten?

Bokstrainingen wordt vaak aanbevolen voor Parkinson patiënten vanwege de vele voordelen die het kan bieden. Maar eigenlijk is elke beweging die je maakt, of iedere sport die je doet goed, alleen is er vanuit de medische wereld bewezen dat boksen, dansen en Yoga voor Parkinson patiënten het beste uit de bus komt.

Ten eerste kan een boks training de algemene fysieke fitheid verbeteren, waardoor de spierkracht, balans en coördinatie kan toenemen.

Dit kan bijdragen aan het verminderen van de symptomen zoals stijfheid, tremoren en problemen met het uitvoeren van dagelijkse activiteiten.

Daarnaast kan een boks training ook de cognitieve functies verbeteren. Het vereist immers een combinatie van concentratie, coördinatie en reactievermogen, wat kan bijdragen aan het bevorderen van de neuroplasticiteit, oftewel het vermogen de hersenen om te leren en zich aan te passen.

Bokstraining kan ook helpen bij het verbeteren van de stemming en het verminderen van stress. Regelmatige lichaamsbeweging, zoals boksen, kan de productie van endorfines stimuleren, wat een positief effect kan hebben op de gemoedstoestand en het welzijn.

Het is echter belangrijk op te merken dat boks training voor Parkinson patiënten onder begeleiding van een getrainde professional moet worden moet worden gedaan.

De juiste technieken en aanpassingen kunnen worden aangeleerd om ervoor te zorgen dat de training veilig en effectief is.

Het is natuurlijk altijd raadzaam om met een medische professional te overleggen voordat je begint met ene nieuwe trainingsroutine, vooral als je een medische aandoening heb t zoals Parkinson.

De boks trainingen zien er anders uit zoals het boksen op de TV of in de film, dat mag duidelijk zijn, maar we leren de deelnemers de juiste boks technieken aan. De trainingen bij ons duren een uur, iedere Maandag en Woensdagmorgen van 10.30 tot 11.30 uur is de les. De koffie en thee staat altijd klaar.

Enkele feiten

1.Verbeteren motorische vaardigheden, boksen kan helpen bij het verbeteren van de coördinatie, balans en kracht, wat vaak een uitdaging kan zijn voor mensen met Parkinson.

2.Verminderde stijfheid en tremoren. Regelmatige lichaamsbeweging, zoals boksen, kan helpen bij het verminderen van stijfheid en tremoren die geassocieerd worden met Parkinson.

3.Verbeterde cognitieve functie, boksen vereist concentratie, geheugen en strategisch denken, wat kan bijdragen aan het behoud en verbetering van cognitieve functies.

4.Verhoogde stemming en welzijn. Fysieke activiteit, zoals het boksen, stimuleert de afgifte van endorfines (geluk hormonen) in de hersenen, wat kan bijdragen aan het verbeteren van de stemming en het algemene welzijn.

5.Sociale ondersteuning. Boksen wordt in groepsverband beoefend, waardoor Parkinson patiënten de mogelijkheid hebben om sociale interacties en ondersteuning te ervaren, wat belangrijk is voor het emotionele welzijn.

De les

10.30 uur

We geven altijd een rustige warming-up om de spieren los te maken en je lichaam een seintje te geven dat het actief moet gaan worden. Soms doen we enkele oefeningen met stappen, of dubbele opdrachten.

10.40 uur

We gaan de handschoenen aan trekken, als het mooi weer is gaan we buiten trainen anders binnen, we hebben een overdekte buitengym, waar zakken hangen en waar we stoten gaan zetten.

Vaak wordt er bij de trainers op de pads (dat zijn platte harde handschoenen die de trainers aan hebben waar men tegen kan stoten) gestoten, maar we doen de laatste periode ook dat ze bij elkaar op de handschoenen moeten stoten, dat zijn coördinatie en concentratie oefeningen. Regelmatig doen we nog een spel dat de boksers moeten tellen, iedereen stoot 1 erbij die de vorige gestoten heeft, bij fout dan beginnen we overnieuw, hilariteit alom.

11.15 uur

Het laatste gaan we op de zakken stoten, binnen of buiten, wat men wilt. Dat is erg zwaar maar je ziet ze conditioneel groeien en ze gaan ervoor!

11.25 uur

Cooling down, rustige uitwerk oefeningen om het lichaam tot rust te laten komen.

ADRESGEGEVENS

BOKSSCHOOL TEUS DE KRUYF

Post- en vestigingsadres
Gouwekade 15A
2407 BA Alphen aan den Rijn

06-25563262
info@teusdekruyf-institute.nl
www.teusdekruyf-institute.nl

VOLG ONS OP SOCIAL MEDIA